Historie

In Het Seminarie was eeuwenlang de priesteropleiding van de Oud-Katholieke Kerk gevestigd.

Al in 1696 werd op deze plek in de oude binnenstad een schuilkerk opgericht. Toen na de Reformatie het katholieke geloof niet meer in het openbaar mocht worden uitgeoefend, verrezen overal in het land zogenoemde schuilkerken: kerken die niet als zodanig herkenbaar waren en daarom vaak ondergebracht werden in huizen of schuren. In 1725 werd het stuk grond rond de schuilkerk aan de Muurhuizen en de Kerkstraat aangekocht voor de bouw van een complex voor het Oudkatholieke Seminarie. De opleiding heeft meer dan 200 jaar op deze plek gefunctioneerd.

Toen in 1957 het Oudkatholieke Seminarie wegtrok uit de binnenstad, kwam het hele complex leeg te staan. Rond 1960 nam de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) de panden in gebruik.

Historie

Het Seminarie als kraakpand
Na het vertrek van ROB bleven de gebouwen aan de Muurhuizen onbeheerd achter. Van 1982 tot 1985 werden de gebouwen zelfs gekraakt en ze kregen steeds meer een verwaarloosd aanzien.

Zorgresidence Het Seminarie
In 2013 werd het hele complex – Herenhuis, Jongenshuis en kapel – veranderd in een woonzorgcentrum ‘Zorgresidence Het Seminarie’ met 20 appartementen: 8 één-kamerappartementen en 12 ruimere appartementen waarvan 6 met een aparte slaapkamer waar ook dubbele bewoning mogelijk is. Het voormalige Jongenshuis (aan de Muurhuizen) en het Herenhuis werden hiertoe verbouwd. De kapel kreeg een centrale functie in de woonzorgvoorziening, als ontmoetingsplaats/wooneetkeuken.

Seminarie


Onderdeel van Stad van Cahen
Naast het Seminarie werd een futuristisch gebouw neergezet. Het ontwerp van architect Cahen stuitte op veel weerstand, discussie, protest en onzekerheid. Uiteindelijk slaagde de Gemeente erin om de Stad van Cahen in 1986 te realiseren. In het ontwerp van Cahen bleven de overgebleven gebouwen van het oude seminarie gelukkig behouden.

Het Seminarie is een onderdeel van de Stad van Cahen. Dit blijkt o.a. uit het gezamenlijk gebruik van een auditorium en het Kunstplein. Verder bevinden zich een aantal Seminarie appartementen in de Stad van Cahen.

Heden
Onze cliënten geven
Zorgresidence Het Seminarie:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
9.1

Zorgresidence Het Seminarie is 20 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.1.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland
© 2024 Zorgresidence Het Seminarie  - Disclaimer - Privacyverklaring