Tango bezongen - Thee Matinee

Wanneer

26 juni 2022

Kosten

€ 5,00
Elke vierde zondag van de maand organiseert Zorgresidence Het Seminarie een Thee-Matinee. Vanaf 15.00 uur kunt u samen met onze bewoners genieten van een aangeklede theetafel met zelf gebakken lekkernijen. Het geheel wordt opgeluisterd door een muzikaal intermezzo. U bent van harte welkom in deze unieke lokatie in de binnenstad en neem gerust iemand mee!

Jorge Andrés Martina, Jaime Fernando Martina en Joost Storm

Jorge en Jaime zijn broers uit een zeer muzikaal Antilliaans-Colombiaans geslacht. Ze genoten een bevoorrechte jeugd welke in het teken stond van de klassieke muziek. Terwijl Jaime koos voor piano, raakte Jorge meer en meer geïnspireerd om zijn stem als instrument te gebruiken. Beide broers kozen ondanks hun muzikaal talent niet voor een carrière in de muziek.

Jorge beschikt over een warme en volle tenorstem. Hij heeft zangles gehad van onder andere de zangpedagogen Leny Stappers en Jeanne Companjen en volgde masterclasses bij mezzosopraan Marion van den Akker. Onder begeleiding van verschillende pianisten (o.a. zijn vader Stanley, zijn oom Harold en zijn broers Jaime en Harold jr.) trad hij op in podia in Nederland, Colombia, de Antillen, Frankrijk, Italië en Polen.
Jorge heeft door de jaren een veelzijdig repertoire ontwikkeld dat beïnvloed is door zowel Europese als Latijns-Amerikaanse en Antilliaanse componisten.

Jaime begeleidt Jorge voornamelijk in het meer ‘populair’ Spaans en Latijns-Amerikaans repertoire. Hij heeft hierin een zekere kunstvaardigheid ontwikkeld, waardoor Jorge kan steunen op een vloeiend pianospel dat alle elementen uit de Latijns-Amerikaanse tradities behelst. Jaime heeft onder toezicht van zijn vader zijn muzikale vorming genoten bij o.a. Iman Landheer en zijn oom, concertpianist Harold Martina. In de periode dat de broers samen op Curaçao verbleven, traden zij regelmatig samen op. Met het lied “Asi te quiero yo” hebben zij in 1982 de eerste prijs gewonnen op het festival van de Key Club Curaçao.

Joost Storm is een handige multi-instrumentalist. Alhoewel Joost in diverse bezettingen een ruime ervaring heeft in allerhande soorten wereldmuziek komt hij meer uit de wereld van de klassieke muziek, maar inmiddels is hij in zoveel andere muziekwerelden bezig geweest dat dit niet meer zo stellig gezegd kan worden.

Joost, Jorge en Jaime hebben binnen de muziek als gemene deler dat ze alle drie graag op avontuur gaan. Ditmaal hebben ze samen gekozen voor een avontuur binnen de tango- muziekcultuur.
Dit idee is ontstaan tijdens de eerste ontmoeting van Jorge en Joost in 2020. In december van dat jaar hebben ze samen de beroemde “Navidad Nuestra”(vertaald: Ons kerstverhaal) van de Argentijnse componist Ariel Ramirez uitgevoerd. Tijdens de repetities hebben beiden de wens uitgesproken om ooit samen Argentijnse tango’s op hun repertoire te zetten, waaraan ze nu dus gehoor geven, samen met Jaime.

Tijdens de Theematinee van 26 juni aanstaande zullen ze tango’s ten gehore brengen van o.a. de Argentijnse componisten Carlos Gardel en Astor Piazzolla.

Over de TangoDe tango is ontstaan aan het eind van de 19e eeuw in de volkswijken van Buenos Aires, een smeltkroes van ontheemde immigranten. In de muziek en de teksten klinkt weemoed en verlangen door. De sensualiteit en de romantiek van de tango spraken een steeds breder publiek aan, binnen en buiten Argentinië. Het was vooral de dans die de muziek de wereld in bracht. Jonge mannen van rijkere Argentijnse families werden naar Europa gestuurd om te studeren en in hun vrije tijd dansten zij de tango in clubs. Hierdoor kwamen ook de beschaafde burgers uit Parijs in aanraking met de tango en algauw werd heel Europa verliefd op deze dans. In de jaren 30 en 40 van de 20e eeuw was de tango de eerste vorm van populaire muziek die wereldwijd doorbrak in platen en films, met Carlos Gardel als grote popster.

Het was de gouden tijd (época de oro) van de tango in Buenos Aires, met grote orkesten en beroemde componisten en tekstdichters. Daarna werd de tango weggedrukt door jazz, swing,
rock & roll en popmuziek. De tango overleefde echter in de traditie van de Milongas, in achteraf gelegen zalen en in de harten van de dansers, om vanaf eind jaren 80 weer te beginnen aan een wereldwijde opmars. Inmiddels is  'tango' een verzamelnaam geworden voor een brede cultuur van muziek, dans en poëzie die zich over de hele wereld heeft verspreid.

U kunt binnenlopen vanaf 14.30 uur, Muurhuizen 102, ingang tuinzijde.
De kosten à € 5,00 p.p. graag pinnen of contactloos betalen bij binnenkomst. Koffie en thee is gratis, consumpties à € 2,00
Delen?

Aanmelden

* = Verplicht veld
Onze cliënten geven
Zorgresidence Het Seminarie:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
9.1

Zorgresidence Het Seminarie is 20 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.1.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland
© 2024 Zorgresidence Het Seminarie  - Disclaimer - Privacyverklaring