Film "Bij de beesten af" - Buurtkamer

Wanneer

26 juli 2023

Kosten

Kosteloos
In onze Buurtkamer worden activiteiten geprogrammeerd voor buurtgenoten in de Binnenstad en de bewoners van Het Seminarie zijn van harte welkom om daarbij aan te sluiten.

Buurtgenoot en filmfan Hilbert-Jan programmeert unieke films, waaronder films van cineast Bert Haanstra. Op 26 juli vertoont hij de film "Bij de beesten af" van Haanstra.

Met de documentaire "Bij de beesten af" wilde Bert Haanstra het publiek een spiegel voorhouden. De overeenkomsten tussen mens en dier fascineerden hem al langer, en hij riep nu de assistentie in van de Groningse professor in de gedragswetenschappen Gerard Baerends om dit thema in een grote documentaire verder te onderzoeken. Zo werden over meerdere jaren op vijf continenten opnamen gemaakt, in verschillende internationale researchcentra, op de vele plaatsen waar mens en dier op allerlei manieren samenleven, en in de vrije natuur waar dieren op zichzelf zijn.

In Tanzania filmde Haanstra een groep chimpansees, op de Afrikaanse vlakten observeerde hij hoe verschillende kuddedieren zichzelf tegen hun vijanden beschermden, maar daar niet altijd in slaagden, langs de Californische kust werden de merkwaardige gewoonten van zeeotters vastgelegd en op Antarctica werd - toen al - het leven van der pinguïns in beeld gebracht.

Bij de beesten af bestaat eigenlijk uit twee delen. In het eerste komen vooral de gewoonten van dieren zelf aan bod, in het tweede deel staat de vergelijking met het menselijke gedrag in het middelpunt. Daar tussendoor gaat het over de manier waarop mens en dier met elkaar samenleven. Dieren zijn vriend, vijand, voedsel, werkdier en huisdier. Bij beelden van een huisdierenbegraafplaats in Amerika zegt Haanstra over die twee kanten: 'De liefde voor het dier is onvergankelijk en voor zover we ze niet opvreten, is geen graf te mooi voor ze.

In Nederland kwamen ruim 880.000 mensen in de bioscoop kijken naar "Bij de beesten af" en ook in verschillende landen was veel publieke belangstelling. De film kreeg onder de Engelse titel "Ape and Super-Ape" een Oscar-nominatie.

Aanvang 11.00 uur, Locatie het Auditorium van de Stad van Cahen. U kunt voorafgaand aan de film een kopje koffie gebruiken in de Buurtkamer op de Appelmarkt en aansluitend een lunchplankje à € 5,75. Aanmelden graag via de website van de Buurtkamer.

Aanmelden
Delen?
Onze cliënten geven
Zorgresidence Het Seminarie:
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
9.1

Zorgresidence Het Seminarie is 20 keer gewaardeerd op ZorgkaartNederland en heeft een gemiddeld cijfer van 9.1.

Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

zorgkaart nederland
© 2024 Zorgresidence Het Seminarie  - Disclaimer - Privacyverklaring